CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
Leelou Blogs

Tuesday, March 1, 2011

Kiki Lala XXL

Anyon!hehe. Hye everybody. What are u doing today? Genki? Hope cemua cihat2 belake ye.
Hehe. Actually nk cite ari ni xde kaitan pon ngan tajuk tu. Saja tringat kwn aku slalu kata aku pakai baju kiki lala saiz XXL. Kureng kan depa. Haha. Suka kutuk aku dalam diam. Tapi xpalah aku pasrah,terima dan redha dengan ketentuanNya. Haha. Ayat nak touching2 boleh.

Ok kita berbalik pada entry yg aku nk buat ari ni. Hey kawan2. Hari ini korg makan apa??haha. Tengah2 malam boleh buat entry pasal makan aku ini. Haisyh. Bila nk insaf xtaw. Hoho. Whatever lah. Aku nk cerita pasal ni sebab permintaan kawan aku la si Dyana Nabila ni tanya resepi mee hailam kat aku. Actually aku xpernah berniat nak letak resepi kat blog. Sebab kau pon tahu la kan,aku baru ja berjinak2 bab masak ni. Tapi memang aku suka memasak. Aku suka mencuba kalau sedap Alhamdulillah xsedap xpa kita cuba lagi. Aku suka masak. Suka bagi orang makan. So that kalau dapat komen ka aku boleh improve masakan aku kan. Suka3!hehe

So, arini aku malas nk masak sbb 2, 3 hari lepas asyik makan berat2 ja. Nasi tomato lah, Nasi lemak la. So, smlm aku mkn tomyam ja housemate aku buat. Hari ni pon malas nk masak lagi aku cuba la belek2 resepi tgk nak masak apa. Tiba2 terfikir nk masak mee hailam. Cek resepi uiihhh banyak nya bahan2 dya yang aku xdak. Sos abalon la, sos lada hitam, udang kering la,lada benggala watsoeva. Nak akirameta dah la. Tapi last2 aku nak jugak buat. Sebab mee goreng,mee kari dah pernah cuba buat. So nk cuba buat yang lain la plak. Lagipun hari ni ada tetamu. Kawan2 housemate aku datang rumah. So let's cekidout skit resepi aku masak ni. Even xseberapa n simple tp Alhamdulillah mendapat pujian org2 yg makan.

                                             mee hailam. xsempat nk hias pon.haha

RESEPI


Bahan2


-dada ayam(potong dadu) * bersih dan toskan
-udang rendam dgn geram about 5 min
##nk tambah daging ka sotong ikot suka
(kalau ikot resepi sebenar dia suruh amek kepala dan ekor udang,goreng sekejap sampai kuning,then tumbuk sampai hancur pastu rebus amek air stok dye. Tapi saya xbuat pon sbb malas. Haha)(Kalau ada udang kering boleh terus kisar je. Terpulang)
-carrot *potong optional. nak panjang2 bulat2 bentuk spera ka. suka hati
-kubis cina
-fish cake,fish ball,chikuwa,tauhu goreng yg nipis tu (benda2 ni optional la nk tak apa suka hati)
*lada hitam whole (tuang men hantam ja)
*bawang putih (saya guna 3 ulas)
*bawang besar/bawang merah (saya guna bawang besar yg warna kuning tu)
  ( * blend kan)
##kalau nk pkai serbuk lada hitam pon boleh tapi rasanya xmenyengat sangat la banding ngan yg whole ni. That's why i prefer pkai yg whole then blend kan. Baru terangkat beb!
-sos tiram (lebih kurang 1senduk)
-kicap pekat (lebih kurang 2 senduk)
##ikot banyak mana awak buat la ek.agak mcm dh gelap tu stop la.
-kiub ayam (ni saya saja tambah sniri. so garam xmasukkan dah)
-1 sudu(lebih kurang) cili kisar/cili serbuk
-Tepung jagung
-mee/udon 


Cara2

  1. 1 sudu minyak masak. (saya xsuka pakai minyak banyak2). Bila minyak dah panas masukkan bawang putih. Tunggu kejap, then masukkan bawang besar, serbuk cili. Tumiskan. (saya blend bwg2 n lada hitam tu skali so masukkan semua tu terus ja. Terpulanglah nk ikot cara betol atau cara saya.hehe)
  2. dh naik bau masukkan ayam. Dalam 5 min ataupun tengok ayam tu dah nak masak sikit tu masukkan carrot dan kubis cina. Saya suka masukkan awal2 sebab nak kasi dia lembut. Baru sedap dimakan. Hehe.
  3. Sambil tu masukkan air sampai banyak mana kuah yang awak suka.
  4. Then, masukkan sos tiram dan kicap. Kacau bagi rata. Tengok perubahan warna dia. Nama pon hailam mesti la kena kuah hitam2 skit kan so ejas2 la sendiri.
  5. Lepas tu masukkan kiub ayam. Saya masukkan dalam setengah cam tu. Rasa sampai dh agak cukup rasa tu biarkan kuah tu sampai mendidih. Maybe dalam 5-10min kot. Tak tengok jam la pulak. Hehe
  6. Rasa semua dh ok,sedap,masukkan udang dan bahan2 sampingan mcm fish cake dsbg.
  7. Tepung jagung dalam 4 sudu besar gitu ikot kuah jgk la ni pon. Bancuh dengan air skit. Pastu tuang masuk dalam kuah. Kacau rata. Kecilkan api. Biar selama 3-5min tutup api. Siap!
kepada saudari Dyana Nabila selamat mencuba okayh. Hang xbuat siap!penat aku letak resepi ni taw. Haha
Yang lain2 pon especially yg duk luar Malaysia tu mesti ada bahan yang xlengkap kan. So,bolehla cuba try buat ni. Simple n sedap sangat! Oh satu lagi nak bagi rasa dia menyengat lagi saya tambah cabai melaka dalam kuah tu. Uihh... terangkat beb!hehe
selamat mencuba!


Saya Suka Makan. Hobi Saya Makan!

0 comments:

Post a Comment