CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
Leelou Blogs

Wednesday, March 2, 2011

Resepi Lagi

Haisyh. Busy betol rasa hari ni. Ramai betol peminat nk dilayan. Famous jgk i ni yer. Haha. Tapi sirius bertubi2 org dtg chatting. Tapi aku xkisah pon. Well aku kan suka macam ni. Haha. Sibuk kohai2 ku nak prepare barang2 untuk datang sini. Untuk bdk kobe dan kawasan2 sewaktu dengannya dorang akan samapi 24/3 ni. So, nanti aku and housemate aku Afia akan pergi jemput dorang kat Eki Shin Kobe. Semoga perjalanan dorang smooth n selaat sampai sini lah.


Oklah, haisyh, hari tu aku ada masak ayam goreng nestum. House mate aku suka sangat. Tapi memang sedap pon. rasa macam ayam KFC beb. Haha. Pastu ada permintaan senior2 tempat aku ni suruh masak lagi. Aku buat la lagi. 2 kali dah aku try buat. Memang best! Aku ada uploada gambar kat fb so kwn2 aku dok sibuk tanya resepi nk buat. So atas permintaan, aku nk letak la resepi tu kat sini. Simple sangat.

Ayam Goreng Nestum

Bahan untuk perap
-Ayam-basuh dan toskan (ni pakai 2 keping ayam boneless)
-2 sudu teh rempah kari ayam
-2 sudu teh lada sulah
-2 sudu teh lada hitam (serbuk)
-2 sudu teh serbuk lada/serbuk cili
-1/2 kiub ayam
-Garam secukupnya
Bahan untuk goreng
-5 sudu tepung gandum
-Sebijik telur
-Air secukupnya
-Daun kari *kalau ada. Saya kat Jepun tak bawak pulak daun kari.
-Nestum
-minyak utk menggoreng


First skali,nampak tak ayam kat atas ni. ayam ni diperap dengan bahan2 perapan seperti yang tertulis kat atas. Perap la lama mana nak. Saya perap dalam 30 min ja. 

Ini adalah bancuhan tepung telur dan air. Masukkan tepung dan telur dulu kacau, pastu baru chousei(adjust) dengan air skit sampai jadi lebih kurang cenggini lah!


Ini nestum nya. Ikot banyak mana ayam la. Saya suka salut nestum ni banyak2 sampai xnampak ayam.hehe

Then, goreng la. Nampak x penuh nestum tu. Baru sedap dan crispy lagi tu. Hehe.

 Tara! ni yang 2nd time punya buat untuk senior2 sempena habis exam. Makan dengan nasi goreng belacan. Perghh!terangkat!hehe

SO,selamat mencuba~

3 comments:

nadia

tk kira.. nak... pos mai kt tin!

AChiK

nak ka tin???xley la nk pos..nnt xcrispy dh..t balik m'sia cik masak utk tin ek..hehe

hUma!ra~

hebat lorh masak macek sorg neh! jeles3~ haha =P

Post a Comment